babka Tereni - Witryna Andrzeja

Idź do spisu treści

Menu główne

babka Tereni

przepisy

Babka piaskowa Tereni

Składniki

  • 10 dkg mąki ziemnisaczanej,

  • 20 dkg masła,

  • 20 dkg cukru pudru,

  • 4 duże jajka,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2 dkg skórki pomarańczowej,

  • 2 dkg rodzynek,

  • 1/2 paczki proszku do pieczenia/małego/,

  • 3-4 łyżki mleka lub śmietany,

  • po 2 dkg. masła i tartej bułki do

     wysmarowania i wysypania  formy.

Przygotowanie

  • Przygotować formę wysmarować masłem i podsypać tartą bułką.

  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem wymieszać i przesiać aby mąki napowietrzyć.

  • Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem,dodawać kolejno żółtka,dodać sok z cytryny i starannie wszystko ucierać.

  • Ubić pianę z białek dodać do utartego masła,wsypać mąki z proszkiem, skórkę pomarańczowa , rodzynki-wszystko  lekko wymieszać aby składniki

      się połączyły.

  • Tak zrobione ciasto wlać do przygotowanej wcześniej formy.

  • Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika,piec 30-40 minut.

  • Kiedy ciasto jest suche/sprawdzić drewnianą wykałaczą/wyjąć z piekarnika , lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

przepis ze zbiorów Tereni

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego