Menu główne
Babka piaskowa Tereni
Składniki
10 dkg mąki ziemnisaczanej,
20 dkg masła,
20 dkg cukru pudru,
4 duże jajka,
sok z 1/2 cytryny,
2 dkg skórki pomarańczowej,
2 dkg rodzynek,
1/2 paczki proszku do pieczenia/małego/,
3-
po 2 dkg. masła i tartej bułki do
wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie
Przygotować formę wysmarować masłem i podsypać tartą bułką.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem wymieszać i przesiać aby mąki napowietrzyć.
Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem,dodawać kolejno żółtka,dodać sok z cytryny i starannie wszystko ucierać.
Ubić pianę z białek dodać do utartego masła,wsypać mąki z proszkiem, skórkę pomarańczowa , rodzynki-
się połączyły.
Tak zrobione ciasto wlać do przygotowanej wcześniej formy.
Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika,piec 30-
Kiedy ciasto jest suche/sprawdzić drewnianą wykałaczą/wyjąć z piekarnika , lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
przepis ze zbiorów Tereni