Menu główne
Sztuka kulinarna – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, kulinaria zaś to ogół zagadnień związanych z potrawami, głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania. W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji, wykształciły się różne zwyczaje kulinarne. Sięgnijmy do tradycji, gotowanie, pieczenie, smażenie, każdą z tych czynnosci wykonujemy na co dzień, może nie każdego dnia lecz są to czynności wykonywane w naszych domach. Gotujemy, zupy, wodę, smażymy, mięsa, warzywa, pieczemy, ciasta. Wszystko to po to by zaspokoić Swój apetyt. Wspomniane wyżej czynności wykonywane są w naszych domach, restauracjach, piekarniach, ciastkarniach i wszędzie tam gdzię przebywają ludzie, dla których się to wykonuje. Przedstawię tu kilka przepisów związanych z gotowaniem, smarzeniem, pieczeniem. Zapraszam do współpracy czekam na Wasze przepisy ze zdjęciem. Mamy też w naszym jadłospisie, sałatki: warzywne, owocowe, oraż mieszane z dodatkiem mięs czy ryby. Co nie którzy uwielbiają produkty, grillowane, no i są osoby, które nie jedzą w żadnej postaci mięs i wędlin. My sami wiemy co dla nas jest dobre i co nam smakuje więc według własnego uznania przyżądzamy sobie potrawy i desery. Wiemy co konsumujemy na śniadanie, obiad, kolację, wiemy jakie dania zamawiamy w restauracji i co kupujemy w ciastkarni.
Śniadanie – pierwszy posiłek dnia, najczęściej spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. To wiemy już że śniadanie jest najwaźniejszym posiłkiem dnia. Czasami to papieros i kawa stanowią dania główne śniadania.
Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16. Tradycyjnie składa się z dwóch dań – w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup -
Podwieczorek – posiłek spożywany późnym popołudniem, „pod wieczór”. Wypełnia przerwę między obiadem a kolacją. Zazwyczaj jada się lekkie przekąski, np. lody, owoce, ciastka, chipsy, a także pije się sok owocowy lub ciepłe napoje. Podwieczorek jada się w godzinach 14.30-
Kolacja – ostatni posiłek wieczorny. W Polsce i w innych krajach europejskich kolację je się zazwyczaj w godzinach 18-