pierogi - Witryna Andrzeja

Idź do spisu treści

Menu główne

pierogi

przepisy

Pierogi z mięsem

Składniki do Farszu

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu

  • ugotowane warzywa z zupy (1 marchewka, 1/2 pietruszki)

  • 300 g pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajko (opcjonalnie)

  • sól, piepsz do smaku

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 125 ml wrzącej wody

  • 1 jajko

  • 20 g masła

Farsz do pierogów z kapustą i grzybkami

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki oleju

  • 3 cebule

Farsz do pierogów ruskich

  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego

  • 500 g ziemniaków

  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)

  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego

  • 1 mała cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia

Farsz

  • Pieczarki oczyścić szczoteczką lub gąbką, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu odparować i zrumienić co chwilę mieszając.

  • Mięso drobiowe (bez skóry), wołowe (razem z tłuszczem), pieczarki, cebulę oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce do mięsa, dokładnie wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Jeśli nadzienie wyszło za rzadkie, można podsmażyć je na patelni, jeśli za sztywne, można dodać troszkę rosołu. Do nadzienia dodać jajko i wymieszać.

Lepienie i gotowanie

  • Szklanką wycinać kółka z rozwałkowanego ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.

  • Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do miękkości ciasta.

  • Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać z wody lub odsmażać (ostudzone, wysuszone pierogi). Pierogi z wody można polewać roztopionym masłem a odsmażane posypać skwarkami i podawać z kwaśną śmietaną.

Przygotowanie ciasta na pierogi

  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.

  • W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.

  • Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.

  • Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.

  • Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.



przepis ze strony Kwestia Smaku

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego