Menu główne
Kopytka
Składniki
500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
100 g mąki
soli do smaku
1 jajko
Wskazówki
Ilość mąki dodana do kopytek może się różnić w zależności od tego jak wilgotne będą ziemniaki. Pamiętajmy, że im mniej mąki tym kopytka bardziej delikatne i miękkie.
Jeśli używamy puree ziemniaczanego z poprzedniego dnia, pamiętajmy o wcześniejszym ponownym, dokładnym ich ugnieceniu np. praską, aby nie pozostały w cieście grudki po połączeniu się z mąką.
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać, wieksze przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić).
Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego (łopatki). Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. "kopytka" o szerokości ok. 1,5 -
Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.
przepis ze strony Kwestia Smaku