kluski - Witryna Andrzeja

Idź do spisu treści

Menu główne

kluski

przepisy

Kluski Śląskie

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków

  • mąka ziemniaczana (ok. 8 łyżek)

  • soli do smaku

  • 2 jajka


Nadzienie mięsne

  • 250 g mielonej szynki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)

  • 1/2 szklanki bulionu

Dodatki

Cebulę pokroić w piórka, włożyć na patelnię, wlać olej i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut aż cebula będzie szklista i złota. W międzyczasie posolić.

Ciasto na kluski śląskie

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praską/tłuczkiem/ubijakiem do ziemniaków, odparować i bardzo dokładnie ostudzić.

  • Włożyć do miski, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie i jednolite ciasto łącząc wszystkie składniki. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąką ziemniaczaną.

Nadzienie mięsne

  • Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Dodać masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę i oregano i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 20 minut aż mięso będzie dokładnie wysmażone i zrumienione.

  • Dodać sos worcestershire i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę i odparować resztę płynu. Ostudzić.

Formowanie i gotowanie klusek

  • Odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, w środek nakładać po łyżeczce nadzienia mięsnego, zlepiać brzegi i formować kuleczki, następnie delikatnie je spłaszczyć.

  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do małego i włożyć pierwszą partię klusek. Trzymać je w gorącej wodzie na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać (uważać aby woda się nie gotowała, dzięki temu kluski będą miały gładką powierzchnię). Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z resztą klusek.

przepis ze strony Kwestia Smaku

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego