Menu główne
Leniwe na słodko
Składniki
500g. tłustego twarogu
1 duże jajko
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach)
Dodatki
roztopione masło
ok. 350 g gęstej śmietany 18%
cukier wanilinowy
cukier biały + opcjonalnie brązowy
200 g mrożonych miesznych owoców (lub z domowych przetworów)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cynamon
Przygotowanie
Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.
Na stolnicę wysypać 2 łyżki mąki pszennej, wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).
Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypać stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.
Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć kluski. Gotować przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Dodatki
Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem (ilość do smaku, ok. 3 łyżek). Owoce włożyć do rondelka lub garnka i podgrzewać aż się rozmrożą, w międzyczasie 1 -
Kluski wyłożyć na talerze, skropić roztopionym masłem, posypać brązowym lub białym cukrem i cynamonem jeśli lubimy, polać śmietaną i sosem owocowym.
przepis ze strony Kwestia Smaku